Over Hilda Algra

Ik schrijf van alles. Dat vind ik leuk om te doen en ik verdien er een boterham mee. Het allerliefst schrijf ik kinderboeken. Maar daarnaast ook korte verhalen en andere teksten.

Lezen en schrijven

Veel schrijvers waren als kind al dol op lezen. Ik niet. Ik las altijd heel langzaam, ik was een dromer. Vaak dwaalden mijn gedachten af terwijl mijn ogen wel gewoon de regels bleven volgen. Aan het eind van een bladzij gekomen, kon ik weer opnieuw beginnen. Dat heb ik nog steeds wel. Behalve als een boek heel goed geschreven is.
Daarom probeer ik zelf zo te schrijven dat mensen die net zo lastig lezen als ik, ook met hun gedachten bij het verhaal blijven. Soms lukt dat.

Anders-zijn

De hoofdpersonen in mijn verhalen zijn vaak een beetje anders dan ‘normaal’. Emma in ‘Cadeau voor Opa’ denkt veel na en doet nooit dingen ‘omdat iedereen het doet’. In ‘Wij willen het anders!’ durft Nahal kritische vragen te stellen als iedereen ja en amen knikt. En Erna, de hoofdpersoon in ‘Spelen met heilig vuur’ is als Nederlands meisje in India een buitenbeentje. In de boeken van de Kanjerklas zijn alle kinderen op hun eigen manier anders dan de anderen.
Zelf voel ik me soms ook een beetje raar, anders dan anderen. Maar nu hoor ik dat veel mensen dat gevoel kennen. Dus misschien is iedereen wel anders. Voor iedereen die zich af en toe (of vaak) anders voelt, schrijf ik mijn boeken. Het is mijn manier om naar jullie te zwaaien. Best een leuke manier, vind ik zelf. Wil je terugzwaaien? Fijn! Dat kan bijvoorbeeld met een berichtje.

En verder

Ik woon samen met een lieve man, twee schatten van kinderen: een dochter van 14 en een zoon van 12. En met twee hoogbejaarde katten en een bak vol guppy’s. Ik houd van fietsen, wandelen, fotograferen, schilderen. En ik kom tijd te kort om alle dingen te doen die ik leuk vind.

Opleiding en werk

Na de middelbare school volgde ik een opleiding om mensen te helpen (sociale academie). Daarna had ik allerlei banen en leerde over mensen en hun godsbeelden (HBO theologie / pastoraat).
In 1998 raakte ik echt aan de schrijverij. Sinds 2004 heb ik een eigen tekstbureau: Algra Tekst & Verhaal. Ik schrijf verhalen en andere teksten voor bedrijfsleven en onderwijs.

Interview

Het Kinderpunt – webwinkel voor kinderen in ‘t bijzonder – interviewde mij in 2011 naar aanleiding van het kinderboek De Kanjerklas. Lees hier het interview.